Systemisch Werk

WAT IS SYSTEMISCH WERK ?

Systemisch werken gaat ervan uit dat ieder mens wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een vereniging, een team of je sociale omgeving.

Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, meegenomen.

Deze patronen kan je in je huidige leven weer tegen komen binnen nieuwe systemen bijvoorbeeld je relatie of je werk. De systemische benadering helpt zichtbare en onzichtbare dynamieken en daarbij horende patronen, symptomen en verborgen mechanismen in beeld te krijgen en het onbewuste bewust te maken. Zonder oordeel. Kern is om te erkennen wat er is (bijvoorbeeld met behulp van opstellingen), daardoor gebeuren er wezenlijke dingen tussen de elementen in het systeem. Dat resulteert onder andere in rust, kracht en vitaliteit waardoor er weer stroming komt in het systeem.

De oorsprong van de methodiek systemisch werken ligt onder andere bij Bert Hellinger.